facebook_pixel
 

Как да станеш Брилянтен Оратор в 3 стъпки!

Юли, как да си подобря говоренето пред хора?

Как да се превърна в брилянтен оратор?

Аз реших този проблем с изключително нестандартен начин.

Винаги говорех много.  Но заедно с това пропусках нещо важно. Никога не наблюдавах реакциите на хората. Това водеше до много отегчени лица. Не забелязвах, че хората не искат да ме слушат. Те търсеха начин да прекратят разговора с мен по всякакъв начин. Това обаче винаги ми отбягваше.

Липсваше ми добре развита сензорна чувствителност. Аз нямах обратна връзка от хората. Не знаех кога продължа, кога да забързам темпото и кога изобщо да спра.

Много често обвинявах за това човека отсреща. А аз всъщност не можех да чуя, видя или усетя той какво чувства.

Бях на събитие за говорене пред хора и една жена сподели с мен, че е била учена да си представя хората пред нея като тикви. „Ако искаш да говориш пред много хора и не искаш да се притесняваш, представи си, че говориш на тикви.“ Скоро тези „тикви“ обаче ще осъзнаят това и ще започнат да те замерят със домати, столове и камъни.

Моля те, не си представяй, че говориш на тикви. Запомни, че ти говориш на живи същества. Това са хора!

Ето трите тактики, с които да подобриш сензорното си възприятие. Благодарение на него, ти ще можеш да разбираш хората срещу теб с лекота.

  1. Когато говориш с друг човек, първо го наблюдавай. Виж очите му, косата му, погледни лицето му. Огледай тялото му. Не се опитвай да го слушаш, бъди само наблюдател. След това се съсредоточи в това, което казва. Не гледай само в лицето му, а отклони погледа си и се фокусирай върху звука. Разбери какво иска да ти каже. След това го усети. Виж как е разположено тялото му. Погледни как се опитва да ти разкаже историята си. Виж как диша – дали е плитко или дълбоко. Опитай да разбереш какво чувства този човек.
  2. Когато сте по-голяма група от хора. Нека предположим, че вечеряш с роднините си. Бъди единствено и само наблюдател. Виж кой с кого говори. Погледни кой иска да вземе думата и да привлече вниманието на останалите. Разбери кой слуша човекът, който говори. Наблюдавай всички тези детайли. Когато ти си на арената и говориш, ще знаеш какво усещат хората срещу теб. Ще си много по-добър. Това ще е така, защото ще имаш опит от наблюденията си върху хората, с които контактуваш.
  3. Когато ходя на събития с различни лектори, аз правя най-важната тактика от трите. Аз не гледам в човека, който е на сцената. Аз гледам в хората, които го наблюдават. Аз виждам реакциите им след дадена реплика. Аз гледам след колко време се изморяват. Кое хваща вниманието им. Кога им става скучно. Всички тези емоции. Все едно аз съм водил събитието. Така натрупах изключително много опит. Само наблюдавайки хората около мен.

Ако искаш да знаеш кога какво да кажеш, най-важното е да имаш развита сензорна чувствителност.

За да си брилянтен оратор, ти първо трябва да разбираш хората срещу теб. А за да ги разбираш, ти първо трябва да развиеш умението си за това.

 

 

 

Сподели с Приятел - Промени Света!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0
 
 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За повече информация за събитията на Юли за 2017-та и лични консултации се обади на 0885 733 171. Доставка за цяла България - 4 лв, над 50 лв - БЕЗПЛАТНА Доставка