facebook_pixel
 

2-та вида Страх

Знаеш, че всеки се страхува от нещо. Всеки един от нас има някакви страхове. Има два вида страхове – едните ни помагат, другите не толкова.

  1. Рационалните страхове са тези, които са базирани на логика и ни помагат.
  2. Щом има рационални страхове, знаете вече, че има и нерационални. Те не са логични, пречат ни и в много от случаите сме объркани точно заради тях.

Преди обаче да разбереш за тези страхове, трябва да знаеш, че от еволюционна гледна точка, ние имаме 3 мозъка:

  1. Най-старият мозък е мозъчният ствол. Благодарение на него ние или се бием, или бягаме. Когато идва кола със 100 км./ч. срещу нас, ние не започваме да мислим колко красива е колата и как бихме могли и ние да си купим подобна. Първото нещо, което правим е да скочим в близката канафка, за да спасим живота си. Аз наричам този мозък „доброто влечуго“, защото той е наследен от влечугите, които са живели преди нас.
  2. Емо е нашият емоционален мозък. Емо обича истории, емоции и чувства.
  3. Нашият главен ни помага да мислим логично.

Рационалните страхове са следствие на нашия мозъчен ствол – доброто влечуго. Когато колата идва към нас, „влечугото“ спира всякакви странични мисли като какво ще дават по телевизията и каква е марката на колата. То реагира мигновено и ти скачаш в канавката. Това спасява живота ти.

Още един пример: На кръстовище си и светофара ти светва зелено. Потегляш и от дясно профучава кола със 150 км./ч. Ти не осъзнаваш какво се случва, но набиваш спирачките и завърташ волана на някоя страна, за да избегнеш сблъсък. Точно тогава мозъчният ствол спасява живота ти с мигновената реакция.

Хубавото на „доброто влечуго“ е че то взима най-доброто решение мигновено. Без да мислиш, ти правиш най-доброто за себе си. В тези моменти. логичното мислене се изключва и тялото става изключително ефективно. Хората се превръщат в супергерои за кратко време.

Какво се случва след това?

Ние сме си спасили живота, направено е най-доброто нещо и идва моментът, в който логичното мислене се включва. Точно това е нерационален страх.

В нас се пораждат негативни чувства за ситуацията, която се е случила. Започваме да използваме грозни думи, като в същото време обвиняваме някой друг за проблемите.

Точно това е нерационалният страх. Той ни дърпа назад. Той ни кара да сме нещастни. Това е страхът, който спира толкова много хора от успех. Това е страхът, от който ние нямаме нужда!

Сподели с Приятел - Промени Света!
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0
 
 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За повече информация за събитията на Юли за 2017-та и лични консултации се обади на 0885 733 171. Доставка за цяла България - 4 лв, над 50 лв - БЕЗПЛАТНА Доставка